Wat is een Content Management Systeem?

TechnologieCraft CMS

Een CMS is een hulpmiddel waarmee je inhoud aan je website kunt toevoegen zonder code te hoeven schrijven. In plaats van zelf een systeem te moeten bouwen om pagina's te bouwen, afbeeldingen op te slaan of andere functies, biedt een CMS de infrastructuur waarmee je dit kunt doen. Hierdoor kan de gebruiker zich richten op het toevoegen van inhoud.

Gepubliceerd op: 29 juni 2020
What is a Content Management System?

Hoe werkt een Content Management Systeem?

Om een website te bouwen zonder CMS moet je zelf HTML pagina's coderen en uploaden naar een server. Voor veel mensen is dit erg moeilijk omdat ze hier de kennis of tijd niet voor hebben. Met een content management systeem kun je eenvoudig je content opbouwen in een gebruiksvriendelijke interface.

Screenshot van een blog artikel in Craft CMS

Screenshot van een blog artikel in Craft CMS

Beheren van assets via de media bibliotheek

Ook voor het uploaden en beheren van media is er een interface zodat je niet direct met de server te maken hebt. Zo kan je zelf makkelijk afbeeldingen, filmpjes en documenten uploaden naar het CMS om daarna te gebruiken op verschillende pagina's.

Screenshot van de media bibliotheek in Craft CMS

Screenshot van de media bibliotheek in Craft CMS

Makkelijk SEO beheren en automatiseren

Een CMS maakt het gemakkelijk om via code velden uit te lezen en hierbij meta tags te genereren om SEO te optimaliseren. Bijna alle content management systemen bieden ook een uitgebreide SEO plugin aan makkelijk alle aspecten van SEO op jouw website te beheren.

Zo heeft Wordpress de bekende Yoast SEO plugin en Craft CMS de zéér robuuste SEOmatic plugin. Deze plugins bieden qua functionaliteit alles aan om de SEO op jouw website eenvoudig via een interface te beheren. Van het instellen van alle meta tags tot het automatisch genereren van sitemaps voor zoekmachines.

Makkelijk SEO beheren en automatiseren
Www maxpdesign be admin seomatic content siteen Macbook Pro 16
Www maxpdesign be admin seomatic global general siteen Macbook Pro 16
Www maxpdesign be admin seomatic edit content general section blog en siteen Macbook Pro 16
Www maxpdesign be admin entries blog 1155 what is a content management system sitenl Macbook Pro 16

Welk CMS moet ik kiezen?

De meeste contentmanagementsystemen zijn tegenwoordig behoorlijk flexibel. Hoewel er enkele zijn die zich richten op een specifiek gebruik - zoals Adobe Commerce (Magento) en Shopify - kunnen de meeste populaire contentmanagementsystemen worden gebruikt om elk type website te maken.

Enkele voorbeelden van populaire CMS'en:

Wat is nu het beste CMS? Dit is een beetje zoals de vraag “Welke smaak ijs is het lekkerst?


Iedereen zal zijn eigen voorkeur hebben, zowel de gebruiker van het systeem als de ontwikkelaar die ermee moet werken. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar Craft CMS omdat dit systeem heel flexibel is om maatwerkprojecten mee te bouwen en zeer schaalbaar is naar de toekomst toe.

Hoe bouw ik mijn website met een CMS?

Om een CMS op je website te gebruiken, moet je het op je server geïnstalleerd hebben. De installatie is meestal heel eenvoudig. De populairste systemen hebben interfaces gemaakt om u door het installatieproces te leiden, inclusief het aanmaken van een database en het wijzigen van bestandsrechten. Om het je nog makkelijker te maken, kan je hostingprovider de meeste configuratieopties al voor je hebben geregeld met een “1-click install” functie.

Sommige systemen zijn wat moeilijker te installeren op een server, zoals Craft CMS, en kun je het beste overlaten aan een ontwikkelaar. Eenmaal geïnstalleerd zijn ze eenvoudig te gebruiken en meestal handiger voor een ontwikkelaar om in de toekomst aan te werken.

minuten lezen

Deel dit artikel:

Maxime pardon 2023 11 14 112600 fogr
Geschreven door
Maxime Pardon

— Ook interessant

Mockup
9 december 2022
Craft CMS

Volledig vernieuwde website voor Oorlogsgravenstichting

Toekomstbestendig beheer van gegevens en inhoud. Integratie van een nieuw SRS met een nieuwe website.

Mockup
10 maart 2023
Technologie

Co-creatie van de nieuwe Gumption-website

Implementatie van een herontwerp door Oddball en migratie van bestaande inhoud.

Pexels kateryna babaieva 3181187
1 september 2021
Technologie

Waarom is website-onderhoud belangrijk?

Als u uw site goed onderhoudt, zorgt u voor de veiligheid van de site, verhoogt u het aantal nieuwe bezoekers, stimuleert u terugkerend verkeer en nog veel meer.

Wil je samenwerken? Stuur ons een berichtje

hello@maxpdesign.beContacteer ons
Menu



Follow me