Go-live checklist voor een succesvolle lancering

TechnologieLearning

Als het eindelijk tijd is om te lanceren, is het een goed idee om een checklist te hebben om ervoor te zorgen dat alles klaar is voor een succesvolle lancering. In dit artikel zet ik alle punten op een rij die ik controleer bij een Go-Live van een project. Deze lijst is een beetje opiniërend, maar net als alle andere bronnen die je online vindt - haal er inspiratie uit, maar maak hem wel helemaal van jezelf.

Gepubliceerd op: 14 juni 2023
Pexels spacex 23764

De Checklist

1. Favicon toevoegen

De favicon kan een element zijn dat tijdens de ontwikkeling wordt vergeten omdat het op dat moment niet zo belangrijk is. Maar in de productie is het een belangrijk element voor je gebruikers om je website te kunnen herkennen in de zee van open tabbladen. Ik gebruik graag een favicon generator om alle verschillende iconen te genereren en ik hardcode de referenties (omdat een favicon niet echt vaak verandert)

2. Titel van de site controleren

Ik gebruik de SEOmatic plugin voor bijna alle dingen die te maken hebben met SEO op de websites die ik bouw met Craft CMS. In de globale instellingen zorg ik ervoor dat de sitetitel correct is ingesteld en pas ik de positionering rechts van de paginatitel aan.

3. Paginatitels en meta-omschrijvingen

Dit is een van die taken die ik typisch laat liggen voor vlak voor de lancering. Dit zorgt ervoor dat de inhoud zo goed als klaar is en ik alle informatie heb die ik nodig heb om een goede titel en beschrijving te schrijven met behulp van SEOmatic. Hoewel Google de tekst standaard van je site overneemt, is het altijd het beste om deze fragmenten met de hand te maken voor de resultatenpagina van de zoekmachine.

4. Alt-tags van afbeeldingen

Dit is mijn minst favoriete taak, maar een belangrijke stap voor SEO. Als ik in de “flow” van het ontwerpen van een site zit, neem ik nooit de tijd om te stoppen en alle afbeeldingen van de juiste tags te voorzien. Afhankelijk van de grootte van de afbeeldingenbibliotheek kan dit vrij snel in één keer gebeuren. Craft CMS heeft standaard ondersteuning om de alt-tag van je afbeeldingen te beheren. Het is belangrijk dat contentmanagers dit in gedachten houden wanneer ze nieuwe inhoud aan de site toevoegen.

5. Afbeeldingen voor sociaal delen

Neem er geen genoegen mee dat de eerste afbeelding op je site wordt gebruikt als de afbeelding voor sociaal delen! Je kunt je SEO-plugin gebruiken om je afbeeldingen voor sociaal delen in te stellen. Ik stel altijd een globale fallback-afbeelding in voor alle pagina's, maar ik geef ook instellingen per pagina zodat contentmanagers hun eigen afbeelding kunnen kiezen voor sociaal delen.

6. Google Kaart & NAP

Voor elk lokaal bedrijf zorg ik er graag voor dat ik een Google Map heb ingesloten en dat ik ZEER consistent ben (ik bedoel copy-and-paste perfect) met de Naam, het Adres en het Telefoonnummer.

7. Controleer alle H1-tags (ten minste)

Tijdens de ontwikkeling doe ik mijn best om alle pagina's te voorzien van één H1-tag en ik probeer ervoor te zorgen dat contentmanagers geen extra H1-tags aan een pagina kunnen toevoegen. Ze kunnen tags van H2 tot H6 toevoegen om hun inhoud op de pagina te structureren.

8. 404 Pagina

Dit kan ook een pagina zijn die vergeten wordt tijdens de ontwikkeling, maar het is eigenlijk heel belangrijk om die vervelende gebroken links op te vangen. Zorg er dus voor dat je website een 404-pagina heeft waar gebruikers gemakkelijk kunnen terugkeren naar een werkende pagina op je website. Je wilt niet dat je gebruikers afhaken vanwege een gebroken link.

9. 404-omleidingen

Als je een oude website hebt vervangen door een nieuwe is het belangrijk om potentiële 404's op te vangen vanwege gewijzigde url's. Controleer of je een redirect-plugin hebt geïnstalleerd zodat contentmanagers eenvoudig redirects kunnen toevoegen voor 404-pagina's op de website. Of voeg ze nu zelf toe als je een lijst met redirects hebt.

10. Test Alle Links

Ik gebruik graag de Integrity-app om de website te crawlen en te zoeken naar gebroken links. Je wilt je website niet lanceren met 404-fouten!

11. Sitemap inschakelen

Nogmaals, ik gebruik SEOmatic om de sitemap(s) te genereren. Maar ik controleer dubbel tijdens deze stap of het daadwerkelijk is ingeschakeld, omdat het waarschijnlijk is uitgeschakeld op uw lokale machine en op de staging-omgeving.

12. Formulieren testen

Voordat je echt verkeer naar je site hebt, moet je ervoor zorgen dat je formulieren niet alleen goed worden verzonden, maar dat ze ook de juiste “reply to” hebben, een unieke en herkenbare onderwerpregel en een unieke formulier-ID.

13. Test met de Mobile Friendly Tool van Google

Ik denk niet dat Google's tools voor deze dingen zo behulpzaam zijn, maar om de Google-Goden een plezier te doen doe ik het toch. Haal je ontwikkelings-URL door de Mobile Friendly tool van Google en controleer of hij een voldoende krijgt.

14. Test mobiele versies

Natuurlijk, ik test in de browser terwijl ik bezig ben en ik heb de site al door Google gehaald, maar dat is niet te vergelijken met het testen van je site op een ECHT mobiel apparaat. Ik heb mijn belangrijkste mobiele telefoon plus een paar oude reserveapparaten waarmee ik de website snel doorloop om er zeker van te zijn dat alles er goed uitziet. Met zoveel verschillende formaten apparaten zal het waarschijnlijk nooit perfect zijn, maar het is de moeite waard om je best te doen.

15. Privacy Policy

Mijn klanten hebben er meestal geen idee van dat een privacybeleid wettelijk verplicht is (waarom zouden ze ook?). Ik lever altijd een basisprivacybeleid op basis van een sjabloon. In deze fase is het tijd om te controleren of de informatie correct is ingevuld en de klant eraan te herinneren dat hij deze moet bijwerken.

16. Stel de juiste tijdzone in

Meestal is dit een van de eerste instellingen die correct wordt ingesteld, maar het kan geen kwaad om het nog eens te controleren en correct in te stellen als dat nog niet is gebeurd!

17. Zorg voor de juiste caching-stack

Tijd om het cachingbeest en zijn lagen te controleren! Tijdens de ontwikkeling doe ik mijn best om een website zo performant mogelijk te houden zonder gebruik te maken van caching. Dit is het moment waarop ik controleer of template caching is ingeschakeld, omdat het de laadsnelheid kan verbeteren.

18. Back-up instellingen controleren

Ik kan dit niet genoeg benadrukken! Controleer of je back-up strategie goed is ingesteld. Mijn standaard hostingprovider doet dit automatisch voor bestanden op de server en voor alle databases. Als je je hosting in de cloud hebt ingesteld, is de kans groot dat je dit zelf moet doen. Doe het nu en behoed jezelf voor stress als er in de toekomst iets misgaat.

19. Zoekfunctionaliteit controleren

minuten lezen

Deel dit artikel:

Maxime pardon 2023 11 14 112600 fogr
Geschreven door
Maxime Pardon

— Dit vind je misschien ook interessant...

Mockup
9 december 2022
Craft CMS

Volledig vernieuwde website voor Oorlogsgravenstichting

Toekomstbestendig beheer van gegevens en inhoud. Integratie van een nieuw SRS met een nieuwe website.

Go to: Lees meer
20 must-skills for software developers in 2021
28 april 2021
Learning

20 must-skills voor softwareontwikkelaars in 2021

Of je nu al een ervaren ontwikkelaar bent of net begint, als je echt goed wilt worden in deze branche, moet je voortdurend je vaardigheden bijschaven om relevant te blijven. Hier zijn enkele van de meest waardevolle vaardigheden voor ontwikkelaars om dit jaar aan te werken.

Go to: Lees meer
Mockup
10 maart 2023
Technologie

Co-creatie van de nieuwe Gumption-website

Implementatie van een herontwerp door Oddball en migratie van bestaande inhoud.

Go to: Lees meer

Wil je samenwerken? Stuur ons een berichtje

hello@maxpdesign.beContacteer ons
Menu
Menu