20 must-skills voor softwareontwikkelaars in 2021

Learning

Of je nu al een ervaren ontwikkelaar bent of net begint, als je echt goed wilt worden in deze branche, moet je voortdurend je vaardigheden bijschaven om relevant te blijven. Hier zijn enkele van de meest waardevolle vaardigheden voor ontwikkelaars om dit jaar aan te werken.

Natuurlijk heb je ze niet allemaal nodig en is deze lijst niet uitputtend. Maar het zou je een goed idee moeten geven van wat je nu moet leren of verbeteren.

Gepubliceerd op: 28 april 2021
20 must-skills for software developers in 2021

1. Oefen elke dag met coderen

Oefen elke dag met coderen, al is het maar 30 minuten. Dit zal je helpen om de beste ontwikkelingspraktijken te leren en je vaardigheden te ontwikkelen. Het helpt je ook om in topvorm te blijven en nieuwe technologieën onder de knie te krijgen.

2. Goed leren communiceren (zowel schriftelijk als mondeling).

Je hoeft Engels niet als moedertaal te hebben, maar je moet wel communicatief genoeg zijn om klanten te laten begrijpen wat je zegt. Of het nu in vergaderingen, e-mails of zelfs aan de telefoon is, u wilt geen klant verliezen omdat ze niet konden begrijpen wat u zei. Schone code schrijven is ook een essentiële vaardigheid die je zal helpen je te onderscheiden van andere ontwikkelaars.

3. Object-georiënteerde ontwerpprincipes toepassen

Zelfs als je net bent begonnen met programmeren, zal het leren van OOP je na verloop van tijd veel voordeel opleveren. Het zal het ook veel gemakkelijker voor je maken om andermans code te lezen, wat essentieel is bij het samenwerken met andere ontwikkelaars en je teamleden.

4. Leren hoe je versiebeheer (bijv. Git) effectief gebruikt.

Versiebeheer is essentieel voor elke ontwikkelaar die aan meerdere projecten tegelijk werkt of met andere ontwikkelaars aan projecten samenwerkt.

5. Verbeter uw probleemoplossende vaardigheden

Softwareontwikkeling is een complex vakgebied. Je zult tijdens je carrière met veel verschillende problemen en taken te maken krijgen. Zorg ervoor dat je ze effectief kunt oplossen door te leren denken als een ontwikkelaar.

6. Ontwerpgereedschappen zoals Photoshop, Sketch en Illustrator leren gebruiken

Goed uitziende websites en apps zijn essentieel als je producten van hoge kwaliteit wilt maken waar gebruikers dol op zijn. Hoewel je kunt leren ontwerpen met behulp van tutorials en YouTube-video's, heb je meestal een formele training op dit gebied nodig als je aan echte projecten gaat werken.

7. Blijf nieuwe technologieën en talen leren

Blijf niet hangen op één stapel! Door nieuwe talen en frameworks te leren, blijf je inzetbaar in deze branche. Als je lange tijd dezelfde stack hebt gebruikt, is de kans groot dat je vaardigheden na verloop van tijd verouderen. Probeer altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën die door topontwikkelaars over de hele wereld worden gebruikt.

8. Minstens één scripttaal leren (bijv. Python)

Scripttalen zijn handig voor het automatiseren van repetitieve taken. Zelfs als je geen fulltime ontwikkelaar wilt worden, kan scripting je leven als software engineer makkelijker maken.

9. Schone en onderhoudbare code leren schrijven

Je zult veel tijd moeten besteden aan het lezen van andermans code. Als de code niet schoon is, dan zal het erg moeilijk voor je zijn om te begrijpen wat er aan de hand is. Je moet dus zelf schone en leesbare code schrijven. Een manier om je codeervaardigheden te verbeteren is het schrijven van unit tests (bijvoorbeeld door JUnit te gebruiken). Dit helpt je om bugs vroeg in het ontwikkelproces op te sporen. Probeer je methodes ook kort te houden, zodat je ze later makkelijker kunt lezen als je terug moet komen om iets te repareren in het project dat je maanden geleden hebt geschreven.

10. In staat zijn om vooruit te denken en te plannen hoe een functie moet werken voordat je begint met ontwikkelen

Het kost tijd om van het schrijven van een eerste idee voor een functie/product/bugfix te komen tot het op de markt brengen van die functie. Je moet vooruit kunnen denken en ervoor zorgen dat alles tijdens dit hele proces (en ook daarna) goed in elkaar past. Dit omvat planning met je teamleden, vragen aan gebruikers wat ze willen, praten met belanghebbenden over hun eisen, enz. Begin niet zomaar dingen te coderen zonder eerst na te denken!

11. Leer hoe je beveiligingsmaatregelen goed implementeert

Er is veel informatie beschikbaar over beveiliging en het is makkelijk om verward en overweldigd te raken. Zorg ervoor dat je je niet alleen concentreert op de voor de hand liggende dingen zoals “zorg ervoor dat je wachtwoord sterk genoeg is” en leer meer over beveiligingsrisico's en hoe je ze kunt oplossen.

12. Wees niet bang om vragen te stellen

Vragen stellen is een geweldige manier om te leren. Een van de grootste fouten die je kunt maken is aannemen dat je alles weet. Veel ontwikkelaars hebben de neiging om te denken dat om hulp vragen een teken van zwakte is, maar het is eigenlijk een teken van kracht. Als je iets niet begrijpt, vraag het dan aan iemand die het wel begrijpt en probeer het dan zelf ook uit te zoeken. Dit zal u helpen om het onderwerp in kwestie beter te begrijpen.

13. Leren werken met verschillende omgevingen (Mac, Linux, Windows)

Je hoeft geen expert te worden in alle platformen, maar je moet wel weten hoe ze werken en wat hun voor- en nadelen zijn. Als je weet hoe de verschillende ontwikkelomgevingen werken, kun je tijd besparen als je van het ene naar het andere platform overstapt. Als je bijvoorbeeld een Android-app ontwikkelt op Windows of Mac, moet je je workflow aanpassen omdat het proces heel anders is dan wanneer je Linux of Ubuntu gebruikt.

14. Oefen regelmatig pairprogramming met uw teamleden (of anderen)

Pair programmeren betekent dat twee mensen tegelijkertijd samenwerken op één computer - één persoon zit achter het toetsenbord en schrijft code terwijl de andere persoon observeert en feedback/suggesties/codebeoordelingen geeft, enz.

Pair programming heeft veel voordelen, zoals een beter begrip van het probleemdomein, het delen van kennis en ideeën tussen teamleden, sneller debuggen, enz. Het stelt ontwikkelaars ook in staat om zich op hun gemak te voelen bij elkaar door regelmatige communicatie en helpt teamleden vertrouwen op te bouwen naar elkaar toe, wat het teamwerk enorm verbetert.

15. Ontwerppatronen begrijpen (SOLID-principes en objectgeoriënteerde ontwerppatronen)

Je hoeft niet elk patroon uit je hoofd te kennen, maar begrijpen wat ze zijn zal je als softwareontwikkelaar enorm helpen. Objectgeoriënteerde ontwerppatronen worden herhaaldelijk gebruikt in verschillende frameworks en technologieën, dus als je ze begrijpt, zal dat zeer nuttig zijn voor je werk als softwareontwikkelaar.

De SOLID principes leiden ons bij het schrijven van code:

  • Single-responsibility principe
  • Open/gesloten principe
  • Liskov substitutie principe
  • Interface scheidingsprincipe
  • Afhankelijkheid inversie principe

16. Leren omgaan met verandering als softwareontwikkelaar

Bij het werken aan nieuwe projecten of zelfs bij het werken met bestaande code bases, veranderen dingen van tijd tot tijd (en niet altijd omdat we dat willen). Je moet je voortdurend aanpassen aan deze veranderingen als je productief wilt blijven in deze business. Als je niet goed kunt omgaan met veranderingen, zul je uiteindelijk vast komen te zitten met verouderde vaardigheden waar je niet veel meer aan hebt.

17. Leer hoe je jezelf in andermans schoenen kunt verplaatsen

Dit is een nuttige vaardigheid in de softwareontwikkelingsindustrie. Je moet leren hoe je dingen door de ogen van je klant kunt zien en proberen te begrijpen wat ze willen of nodig hebben. Je moet met ze communiceren en ervoor zorgen dat je levert wat ze willen.

18. Leer over bedrijfsprocessen en zachte vaardigheden

Het maakt niet uit of je voor jezelf of voor een ander bedrijf werkt. Je moet bedrijfsprocessen begrijpen en zachte vaardigheden zoals communicatie, tijdmanagement, problemen oplossen en meer. Dit zijn allemaal cruciale vaardigheden waarmee je je zult onderscheiden van andere ontwikkelaars die hier niets vanaf weten.

19. Leren omgaan met deadlines

Iedereen weet dat projecten soms uitlopen en deadlines niet gehaald worden. Als ontwikkelaar moet je leren hoe je deadlines haalt door kleinere controlepunten in je projecten in te stellen die je gaandeweg kunt afvinken. Dit zal je helpen om efficiënter te werken en de klus op tijd te klaren.

20. Leer hoe je snel nieuwe technologieën kunt leren

Zoals eerder vermeld, moeten ontwikkelaars relevant blijven en snel nieuwe technologieën leren. Dit betekent dat je nieuwe talen moet leren en moet leren over nieuwe frameworks of bibliotheken die je kunnen helpen om problemen efficiënter op te lossen. Het is niet alleen belangrijk dat je de technologie kent, maar ook waarom deze beter is dan andere.

Als je iets niet begrijpt of er is iets dat je niet duidelijk is, stel dan vragen! Wees niet bang om dom over te komen, want als iemand iets niet begrijpt, zal hij het nooit helemaal beheersen!

minuten lezen

Deel dit artikel:

Maxime pardon 2023 11 14 112600 fogr
Geschreven door
Maxime Pardon

— Ook interessant

Long exposure image of a rocket launch
14 juni 2023
Technologie

Go-live checklist voor een succesvolle lancering

Tijd om je zaken dubbel te controleren en de puntjes op de i te zetten

Cover
4 oktober 2023
Technologie

Makkelijk Craft CMS wijzigingen doorvoeren met Buddy pipelines

Leer hoe u Buddy pipelines kunt gebruiken om automatisch en veilig wijzigingen te implementeren op uw Craft CMS website

Wil je samenwerken? Stuur ons een berichtje

hello@maxpdesign.beContacteer ons
Menu



Follow me