Wat is een Content Management System?

Gepubliceerd op 29-06-2020

Een content management system, vaak afgekort als CMS, is software die gebruikers helpt bij het maken, beheren en wijzigen van inhoud op een website zonder dat de gebruiker gespecialiseerde technische kennis nodig heeft.

Wat is een content management systeem?

Een CMS is dus een tool waarmee je content aan je website kan toevoegen zonder dat je code moet schrijven. In plaats van dat je zelf een systeem moet bouwen om pagina's te bouwen, afbeeldingen op te slaan of andere functies, biedt een CMS de infrastructuur aan waarmee je dit kan doen. Zo kan de gebruiker zich focussen op het toevoegen van content.

Hoe werkt een Content Management System?

Om een website te bouwen zonder CMS moet je zelf HTML pagina's coderen en uploaden naar een server. Voor veel mensen is dit redelijk moeilijk omdat ze de kennis hiervoor niet hebben of hier geen tijd voor hebben.

Met een content management systeem kan je je content makkelijk opbouwen in een gebruiksvriendelijke interface.

Ook voor het uploaden en beheren van media is er een interface voorzien zodat je niet direct met de server moet bezig zijn.

Welk CMS kies ik best?

De meeste systemen voor content te beheren zijn tegenwoordig behoorlijk flexibel. Hoewel er enkele zijn die zich richten op een specifiek gebruik - zoals Magento en eCommerce - kunnen de meeste populaire content management systems worden gebruikt om elk type website te maken.

Enkele voorbeelden van populaire CMS'en:

Welk is nu het beste CMS? Dit is een beetje zoals vragen: "Welke smaak ijs is het beste?".

Iedereen gaat zijn eigen voorkeur hebben, zowel de gebruiker van het systeem als de developer die er mee moet werken. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar Craft omdat dit systeem zeer flexibel is om custom projecten mee te bouwen.

Hoe begin ik aan het bouwen van mijn website met een CMS?

Om een CMS op uw website te kunnen gebruiken, moet u deze op uw server hebben geïnstalleerd. Installatie is doorgaans erg eenvoudig. De meest populaire systemen hebben interfaces gemaakt om u door het installatieproces te leiden, waaronder het maken van een database en het wijzigen van bestandsrechten. Om het u nog gemakkelijker te maken, heeft uw hostingprovider mogelijk al de meeste configuratieopties voor zijn rekening genomen met een "1-klik-installatie" -functie.

Sommige systemen zijn iets moeilijker te installeren op een server, zoals Craft, en laat je best doen door een developer. Eenmaal geïnstalleerd zijn ze makkelijk om te gebruiken en meestal handiger om als developer om aan te werken in de toekomst.

Meer blogberichten


Deel deze blog post

Meer blogs

Cardmapr To2 H Qm 4688 unsplash
Wat is de kostprijs van een website?
IMG 3404 copy

Maxime Pardon

9 maart 2021

Wil je een nieuwe website laten maken? Het juiste antwoord op de vraag "hoeveel kost een website?" is... dat het van veel factoren afhangt!

Lees verder
Kantoor bedrijf
Waarom uw bedrijf een website nodig heeft
IMG 3404 copy

Maxime Pardon

2 juli 2020

De online aanwezigheid van een bedrijf, ongeacht de branche, kan een enorme impact hebben op het succes ervan.

Lees verder

Graag meer info? Stuur mij gerust een berichtje!

Stuur een berichtje