Menu

Telefoonnummer:

+32 496 89 49 32

E-mail:

hello@maxpdesign.be


20 must-vaardigheden voor softwareontwikkelaars in 2021

28 april 2021
Tips & Tricks
Fotis fotopoulos 6s Al6a Q4 OWI unsplash

Of je nu al een ervaren ontwikkelaar bent of net begint, als je echt goed wilt worden in deze industrie, moet je je vaardigheden voortdurend aanscherpen om relevant te blijven. Hier zijn enkele van de meest waardevolle vaardigheden voor ontwikkelaars om dit jaar aan te pakken.

Natuurlijk heb je ze niet allemaal nodig en is deze lijst niet volledig. Maar het zou je een goed idee moeten geven van wat je nu moet leren of wat je moet verbeteren.

1. Oefen coderen elke dag

Oefen elke dag met coderen - al is het maar voor 30 minuten. Dit zal je helpen de beste development practices te leren en uw vaardigheden te ontwikkelen. Het zal je ook helpen in topvorm te blijven en nieuwe technologieën onder de knie te krijgen.

2. Leer om goed te communiceren (zowel schriftelijk als mondeling)

Je hoeft geen Engels te spreken als een moedertaal, maar je moet wel communicatief vaardig genoeg zijn om klanten te helpen begrijpen wat je zegt. Of het nu in vergaderingen, e-mails, of zelfs aan de telefoon, wil je geen klant verliezen omdat ze niet konden begrijpen wat je zei. Ook het schrijven van clean code is een essentiële vaardigheid waarmee je je kunt onderscheiden van andere ontwikkelaars.

3. Oefen Object-Oriented design principes

Zelfs als je net begonnen bent met programmeren, zal het leren van OOP je na verloop van tijd veel voordelen opleveren. Het zal het ook veel gemakkelijker voor je maken om iemand anders zijn code te lezen, wat essentieel is bij het samenwerken met andere developers en je teamleden.

4. Leer hoe je version control (bijv. Git) effectief kunt gebruiken

Version control is essentieel voor elke developer die aan meerdere projecten tegelijk werkt of samenwerkt met andere developers aan projecten.

5. Verbeter je probleemoplossende vaardigheden

Softwareontwikkeling is een complex vakgebied. Tijdens je carrière kom je in aanraking met veel verschillende problemen en taken. Zorg ervoor dat je ze effectief kunt oplossen door te leren denken als een developer.

6. Leer design tools zoals Photoshop, Sketch, and Illustrator

Good-looking websites en apps zijn essentieel als je hoogwaardige producten wilt maken waar gebruikers dol op zijn. Hoewel het mogelijk is om te leren ontwerpen met behulp van tutorials en YouTube-video's, heb je meestal een formele opleiding op dit gebied nodig als je aan echte projecten gaat werken.

7. Blijf nieuwe technologieën en programmeertalen leren

Blijf niet hangen op één stack! Het leren van nieuwe talen en frameworks zal je helpen om inzetbaar te blijven in deze industrie. Als je al een lange tijd dezelfde stack hebt, dan is de kans groot dat je vaardigheden na verloop van tijd verouderd raken. Probeer altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën die door topontwikkelaars over de hele wereld worden gebruikt.

8. Leer minstens Scripting Language (bijv. Python)

Scripting languages zijn nuttig om repetitieve taken te automatiseren. Zelfs als je geen full-time ontwikkelaar wilt worden, kan scripting je het leven als software engineer makkelijker maken.

9. Leer hoe je propere en onderhoudbare code schrijft

Je zult veel tijd moeten besteden aan het lezen van andermans code. Als de code niet proper is, dan zal het erg moeilijk voor je zijn om te begrijpen wat er aan de hand is. Je moet dus zelf schone en leesbare code schrijven. Eén manier om je codeervaardigheden te verbeteren is door unit tests te schrijven (bv. met behulp van JUnit). Dit zal je helpen om bugs vroeg in het ontwikkelingsproces op te sporen. Probeer ook om je methodes kort te houden zodat het later makkelijker is om ze te lezen als je terug moet komen om iets te repareren in het project dat je maanden geleden hebt geschreven.

10. Wees in staat om voorruit te denken en te plannen hoe een feature moet werken voordat je deze begint te ontwikkelen

Het kost tijd om van een eerste idee voor een functie/product/bugfix te komen tot een feature die klaar is om op de markt te brengen. Je moet in staat zijn om vooruit te denken en ervoor zorgen dat alles goed op elkaar aansluit gedurende dit hele proces (en ook daarna). Dit omvat planning met jouw teamleden, vragen aan gebruikers wat ze willen, praten met belanghebbenden over hun eisen, enz. Begin niet zomaar dingen te coderen zonder eerst na te denken!

11. Leer hoe u veiligheidsmaatregelen op de juiste manier implementeert

Er is veel informatie beschikbaar over beveiliging, en het is gemakkelijk om verward en overweldigd te raken. Zorg ervoor dat je je niet alleen concentreert op voor de hand liggende dingen zoals "zorg ervoor dat uw wachtwoord sterk genoeg is" en leer meer over veiligheidsrisico's en hoe u deze kunt oplossen.

12. Wees niet bang om vragen te stellen

Vragen stellen is een geweldige manier om te leren. Een van de grootste fouten die je kunt maken is ervan uit te gaan dat je alles weet. Veel ontwikkelaars hebben de neiging te denken dat hulp vragen een teken van zwakte is, maar het is eigenlijk een teken van kracht. Als je iets niet begrijpt, vraag het dan aan iemand die het wel begrijpt en probeer het dan zelf ook uit te zoeken. Dit zal je helpen een dieper begrip te krijgen van het onderwerp in kwestie.

13. Leer werken met verschillende omgevingen (Mac, Linux, Windows)

Je hoeft geen expert te worden in alle platformen, maar je moet wel weten hoe ze werken en wat hun voor- en nadelen zijn. Als je weet hoe verschillende ontwikkelomgevingen werken, kun je tijd besparen als je van de ene naar de andere omgeving overschakelt. Bijvoorbeeld, het ontwikkelen van een Android app op Windows of Mac zal je dwingen om je workflow aan te passen aangezien het proces heel anders is dan bij het gebruik van Linux of Ubuntu.

14. Oefen regelmatig pair programming met je teamleden (of anderen)

Pair programming betekent dat twee mensen tegelijk aan één computer werken - één persoon zit achter het toetsenbord code te schrijven terwijl de ander observeert en feedback/suggesties/code reviews geeft, etc.

Pair programming heeft vele voordelen, waaronder een beter begrip van het probleemdomein, het delen van kennis en ideeën tussen teamleden, sneller debuggen, enz. Het stelt ontwikkelaars ook in staat om vertrouwd met elkaar te raken door regelmatige communicatie en helpt teamleden om vertrouwen in elkaar op te bouwen, wat teamwerk sterk verbetert.

15. Ontwerppatronen begrijpen (SOLID-principes en objectgeoriënteerde ontwerppatronen)

Je hoeft niet elk patroon uit je hoofd te kennen, maar begrijpen wat ze zijn zal je veel helpen als software ontwikkelaar. Object-georiënteerde design patterns worden herhaaldelijk gebruikt in verschillende frameworks en technologieën, dus ze begrijpen zal uiterst nuttig zijn voor je job als software ontwikkelaar.

De SOLID principes leiden ons bij het schrijven van code:

  • Single-responsibility principe
  • Open/closed principe
  • Liskov substitution principe
  • Interface segregation principe
  • Dependency inversion principe

16. Leer om te gaan met verandering als developer

Bij het werken aan nieuwe projecten of zelfs bij het werken met bestaande code bases, veranderen er van tijd tot tijd dingen (en niet altijd omdat we dat willen). Je moet je voortdurend aanpassen aan deze veranderingen als je productief wilt blijven in deze business. Als je niet goed met verandering kunt omgaan, zul je uiteindelijk blijven zitten met verouderde vaardigheden waar je niet veel meer aan hebt.

17. Leer jezelf in iemand anders zijn schoenen te plaatsen

Dit is een nuttige skill in de software-ontwikkelingsindustrie. Je moet leren om dingen te zien door de ogen van je klant en proberen te begrijpen wat ze willen of nodig hebben. Je moet met hen communiceren en ervoor zorgen dat je oplevert wat zij willen.

18. Leer over business processes en soft skills

Het maakt niet uit of u voor uzelf werkt of voor een ander bedrijf. Je moet inzicht hebben in bedrijfsprocessen en soft skills zoals communicatie, time management, problemen oplossen, en meer. Dit zijn allemaal cruciale vaardigheden waarmee je je kunt onderscheiden van andere ontwikkelaars die niets van deze zaken afweten.

19. Leer om te gaan met deadlines

Iedereen weet dat projecten soms uitlopen en dat deadlines niet gehaald worden. Als ontwikkelaar moet je leren hoe je deadlines haalt door kleinere checkpoints in je projecten te zetten die je gaandeweg kunt afvinken. Dit zal je helpen efficiënter te zijn en het werk op tijd af te krijgen.

20. Leer hoe je snel nieuwe technologieën kunt leren

Zoals eerder gezegd, moeten developers relevant blijven en snel nieuwe technologieën leren. Dit betekent dat je nieuwe talen moet leren en meer te weten moet komen over nieuwe frameworks of libraries die je kunnen helpen om problemen efficiënter op te lossen. Het is niet alleen belangrijk dat je de technologie kent, maar ook waarom ze beter is dan de andere.

Als je iets niet begrijpt of als er iets is dat je niet duidelijk is, stel dan vragen! Wees niet bang om dom over te komen, want als iemand iets niet begrijpt, zal hij het nooit volledig onder de knie krijgen!

Keep reading

Other blog articles

Kantoor bedrijf

02 juli 2020

Waarom uw bedrijf een website nodig heeft

De online aanwezigheid van een bedrijf, ongeacht de branche, kan een enorme impact hebben op het succes ervan.

Lees meer
Mockup ipad laptop 2

04 oktober 2022

Compleet vernieuwde website voor Oorlogsgravenstichting

Future-proofing de digitale infrastructuur voor Oorlogsgravenstichting.

Lees meer
Wat is een content management systeem

29 juni 2020

Wat is een Content Management System?

Een content management system, vaak afgekort als CMS, is software die gebruikers helpt bij het maken, beheren en wijzigen van inhoud op een website zonder dat de gebruiker gespecialiseerde technische kennis nodig heeft.

Lees meer

Let's talk

about your next project.