10 SEO tips om beter te scoren op Google

Wil jij ook goed scoren bij Google? Gebruik dan deze 10 tips!

Geplaatst op: 15 jan. 2020

Het begrip SEO (Search Engine Optimization) is niets nieuw. In het Nederlands beter bekend als zoekmachine-optimalisatie. Goede SEO op je website zorgt er dus voor dat je beter scoort tussen de Google zoekresultaten.

Deze 10 tips geven jouw website alvast een boost!

1. Gebruik goede zoektermen (keywords)

Bij het schrijven van een artikel of het maken van een nieuwe pagina denk je best eerst goed na welke zoektermen je wilt gebruiken. Deze zoektermen moet je verwerken in de content van je artikel of pagina.

Er bestaan apps en websites waarmee je keywords kan analyseren en zo kan zien met welke keywords je concurrentie bijvoorbeeld goed scoort.

Een voorbeeld van zo’n website is KWFinder. Met deze website kan je zien met welke keywords dat jij makkelijk kan scoren op Google.

2. Maak gebruik van de meta description

De meta description is op de pagina zelf niet direct zichtbaar voor de gebruiker maar wel voor een zoekmachine. Google gebruikt de meta description als een soort flaptekst voor jouw blogbericht, pagina of artikel.

Deze tekst verschijnt onder de URL bij de zoekresultaten. Een goed
geschreven meta description kan helpen om mensen te overtuigen om op
jouw link te klikken.

3. Zorg dat je website responsive is

Meer en meer mensen surfen via hun smartphone op het internet in plaats van met hun laptop. Als een website niet aangepast is om op mobiel goed te werken gaan je gebruikers weggaan maar ook Google straft je website hier voor af. Dus je zorgt er best voor dat je website aangepast is aan alle toestellen.

4. Maak gebruik van titels en subtitels

Door correct gebruik te maken van titels kan Google beter de structuur begrijpen van je artikel of pagina. Op een pagina is er best maar 1 “H1” tag. Deze beschrijft het onderwerp van de pagina. Daarnaast kan je gebruik maken van de “H2” tag en de “H3” tag voor subtitels.

5. Link naar interne pagina’s op uw site.

Veel content management systemen doen dit automatisch, maar als dat niet het geval is, moet u bewust vanaf uw startpagina rechtstreeks naar uw belangrijkste pagina’s linken en deze met elkaar linken.

6. Gebruik een permalink-structuur die trefwoorden bevat.

Sommige sites hebben “lelijke” permalink-structuren die nummers gebruiken om pagina’s te identificeren.

Doe dit niet. Het is slecht voor SEO en ziet er gewoon niet goed uit.

Gebruik een URL-structuur die tekst bevat en zorg ervoor dat u zoekwoorden in uw URL’s opneemt.

Dus in plaats van de volgende URL:

https://jouw-website.be/?p=6

Het zou er meer als volgt uit moeten zien:

https://jouw-website.be/geweldige-content

7. Laat andere websites naar u linken.

Dit is echt heel belangrijk als het gaat om SEO. Het nadeel is dat je dit niet per se zelf in handen hebt. Anders dan het maken van uitstekende inhoud, is het enige dat u kunt doen vragen (wat soms werkt).

Mijn raad is om de de tijd die je zou besteden aan het overtuigen van iemand om naar jou te linken, te besteden aan het schrijven van geweldige inhoud!

Wat u ook doet, weet dat inkomende links essentieel zijn voor SEO.

8. Zorg ervoor dat uw website is geïndexeerd in zoekmachines.

Veel zoekmachines zullen uw inhoud automatisch vinden en indexeren, maar reken er niet op.

U wilt zeker weten dat zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo uw site crawlen, zodat mensen u online vinden. U kunt ze rechtstreeks toevoegen, als dat nog niet het geval is. U kan dit doen met de Google Search Console.

9. Gebruik trefwoorden in uw afbeeldingen.

Neem woorden op die overeenkomen met uw site-onderwerp in de afbeeldingstitel, beschrijving en alt-attributen.

Geef de bestandsnaam een nieuwe titel als deze niet overeenkomt met uw belangrijkste zoekwoorden (bijvoorbeeld tips-schrijven.jpg in plaats van sdgfhjdqskjfjl.jpg).

10. Update uw website regelmatig.

Sites met dynamische inhoud scoren vaak hoger dan sites met statische inhoud. Daarom doen blogs en informatieve websites (zoals Wikipedia) het zo goed op zoekmachines. Ze worden voortdurend bijgewerkt met nieuwe inhoud.